Работно време:
Пон - Пет: 9:00 - 18:00
Телефон:
+359 888 915 215
E-mail:
office@kostovpartners.com

Новини

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

От 1 юли догодина всички пенсии се увеличават с 6,7 на сто, минималната работна заплата става 610 лева. От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7 на сто, записа парламентът, който прие бюджета на ДОО за догодина.

НС разпореди в едномесечен срок от обнародването на закона в "Държавен вестник" Министерският съвет съвместно с НОИ и НЗОК да направи анализ и разработи мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на краткосрочни парични обезщетения по Кодекса за социално осигуряване. При превишение над предвидените разходи по бюджета на ДОО МС може да одобри допълнителен трансфер по реда на Закона за публичните финанси.

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

 

Отдаването на апартаменти и стаи под наем, които не са регистрирани според Закона за туризма, през платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Facebook, се забранява. Такава промяна в Закона за туризма са внесли депутатите Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти/НФСБ) с предложенията за промени на второ четене в Закона за държавния бюджет за 2020 г.

Към момента стаи и къщи за гости могат да се отдават под наем и от лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, ако местата за настаняване са част от обитаваното от него жилище в жилищна сграда. С предлаганите промени се допълва, че това важи и когато тези места за настаняване не са част от обитаваното от отдаващия под наем жилище в жилищна сграда.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Пловдивска адвокатка осъди Община Пловдив за счупен крак.

 

Пловдивска адвокатка осъди община Пловдив да й заплати обезщетение от 45 000 лв. за падане в снега в тежката зима на 2017 г., при което счупила толкова зле десния си крак, че раната не е зараснала и до днес. Искът на жената за преживените болки и страдания и кардиналната промяна на живота й, защото се наложило да прекрати адвокатската си кариера, е бил в размер на 50 000 лв. Пловдивският окръжен съд преценява, че справедливата компенсация е 30 000 лв., но със свое решение от 18 март Апелативният съд завишава обезщетението на 45 000 лв. Общината ще трябва да покрие и разноските по лечението от 1471 лв.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

Комисията за защита на конкуренцията проверява телекомуникационната компания "A1 България" ЕАД за евентуално извършено нарушение по глава седма от Закона за защита на конкуренцията. Това е видно от регистъра на антимонополната комисия, където е уточнено, че тя се е самосезирала. Производството е образувано на 2 юли, а предметът му е "Забрана за нелоялна конкуренция". Не са наложени санкции или временни действия срещу "A1 България".  

Глава седма от ресорния закон се отнася за увреждане на доброто име на конкурентите, въвеждане в заблуждение, забранява заблуждаваща и сравнителна реклама, имитацията, нелоялното привличане на клиенти, забранява разгласяването на производствени или търговски тайни и регламентира злоупотребата с по-силна позиция при договаряне. 

Междувременно от телекома съобщиха, че са получили временни честоти за 5G и започват тестове на реални приложения. Компанията вече е монтирала първата базова станция за 5G, след като получи тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за период от шест месеца.

 

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

 

 

След седем години наказателно производство изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев получи оправдателна присъда на първа инстанция по обвинението за укриване на данъци при продажба на акции през блокови сделки през 2006 г. Според прокуратурата Донев е трябвало да плати данъци върху пазарната цена на акциите, а не върху договорената посделката. "Съдът спаси капиталовия пазар в България", коментира Огнян Донев в петък след произнасянето на присъдата.

Потребителски рейтинг: 1 / 5

Звезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

На 25 юни от 10.30ч. в пловдивския Районен съд се проведе първото заседание по делото за обида и клевета на адв.Костов срещу Николета и Красимир Батаклиеви. Правният спор възникна поради случка от 8 април тази година, в която Батаклиеви обвиниха юриста, че е блъснал “тяхна кола” и че е паркирал пред “техни гаражи”, след което е ударил “тежък шамар” на Николета Батаклиева. Тези клеветнически данни бяха разпостранени чрез статии, отразяващи интервю на Николета Батаклиева и брат и Красимир в няколко медии – в.Марица, Dir.bg и Blitz.bg. 

Във въпросното съдебно заседание адв.Костов представи актуална справка от Търговския регистър, от която е видно, че колата, която се твърди “да е блъсната от него”(доказателства по темата липсват) не е собственост на Красимир Батаклиев, а на обявената в несъстоятелност фирма “Транс сити” АД. Другото клеветническо обстоятелство, което бе опровергано от Костов е, че Батаклиеви имат каквато и да е недвижима собственост, включително гаражи на въпросния адрес: ул.”Цоко Каблешков” №10. Наетият от Батаклиеви адвокат от хасковската адвокатска колегия представи по делото стар нотариален акт от 2015г. Той отдавна не отразява фактическото положение в имота и след като бе запитан от адв.Костов, дали продължава да настоява този документ да остане част от делото, въпреки че е тотално опроверган като съдържание от представените актуални справки от Имотния регистър, странно защо адвокатът на Батаклиеви реши, че този “документ” е важен за делото, може би най-вече поради факта, че е един от многото лъжливи факти в него.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

 

Протестно шествие, организирано от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", под надслов "Да защитим правото и съда от прокуратурата и олигархията!", се проведе тази седмица в София. Конкретната причина за демонстрацията е доклад на Инспектората към Висшия съдебен съвет, подготвящ процедура по отстраняването на председателя на ВКС Лозан Панов.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

 

На 28 май 2019г. адвокат Атанас Костов бе лектор на семинар по "Интернет право" за млади учени и докторанти, организиран от секция "Математика и информатика" и проведен в "Съюза на учените" в гр.Пловдив. Семинарът включваше интересни теми като авторските права онлайн, национално и европейско законодателство по темата, авторски права на онлайн медиите, правен режим на домейните, престъпления в онлайн средата, технически способи за ограничаване на недосбросъвестните практики в Интернет средата и т.н. Участниците получиха сертификати за проведения курс на обучение.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

Президентът Румен Радев наложи вето на последните поправки в Изборния кодекс. Този ход беше очакван, а от ГЕРБ вече дадоха заявка, че след като държавният глава върне Кодекса за ново обсъждане, ще възстановят старото положение за прага на преференцията. Промените в Изборния кодекс станаха и причина червените депутати да бойкотират парламента.  

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

Кантора "ЮСАУТОР" бе номиниран за кантора на годината от сп."Правен свят". 

 

 

За 11-та поредна година списание “Правен свят” организира конкурса “Юрист на годината”. Традиционно на церемонията по връчване на наградите „Юрист на годината” присъстват изявени магистрати, конституционни съдии, членове на ВСС и на Инспектората към него, представители на адвокатурата и другите правни професии, на неправителствени правозащитни организации, депутати, както и представители на централните медии. 

Наградите “Юрист на годината” са еталон за качество в правните среди. През годините носители на приза „Юрист на годината” в различни категории са били изявени магистрати, адвокати и юристи с особено голям принос в юридическата сфера. 

Тази година кантора “ЮСАУТОР” е номинирана в категорията “кантора на годината” за отминалата 2018г. Награждаването ще бъде извършено на 08 май 2019г. от 19.00ч. в гр. София, Гранд Хотел София.

 

 

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 Конституционният съд (КС) отказа да гледа искането на омбудсмана Мая Манолова срещу лобисткия закон за горивата с мотива, че омбудсманът няма правомощия да го сезира с правата на стопански субекти. Омбудсманът може да да иска контрол само върху закони, които пряко засягат права на гражданите, а в случая не е така, смята мнозинството в съда.

Потребителски рейтинг: 1 / 5

Звезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

       

 

 

След като Софийска адвокатска колегия още през 2015г. сезира Районна прокуратура гр.София с факта, че сайтовете www.advokatami.bg и www.pravatami.bg са незаконни, тъй като рекламират адвокатска дейност онлайн - действие, забранено от чл.42, ал.1 от Закона за адвокатурата, реакция от въпросния правоприлагащ орган не настъпи.

 

 

През 2017г. адвокат Атанас Костов сезира със същия факт КЗК, като подаде сигнал за нелоялна конкуренция от страна www.advokatami.bg и www.pravatami.bg против всички 11000 адоката в България, тъй като освен че тези сайтове предлагат и рекламират незаконно адвокатски услуги, те ги извършват и под Тарифата за минимални адвокатски възнаграждения. Както КЗК, така и ВАС отказаха да образуват производство срещу въпросните два сайта, като отново протектираха тяхната незаконосъобразна дейност, увреждаща всеки адвокат в България.

 

На базата на своята увереност за безнаказаност в беззаконията си, днес "топ" сайтът advokatami.bg тръгва към завладяване на нови пазари. Медиите съобщиха, че споменатият сайт advokatami.bg отваря офис в Сингапур!? Едва ли като в България, някой приятел на г-н Ненов(собственик на сайтовете) ще му присъди чинно аналог на награда "Джон Атанасов" за това, че е направил нещо oнлайн "топ" и "най" (незаконно), след едва два месеца съществуване на даден сайт, но силно стискаме палци поне в Сингапур да няма толкова пострадали потребители на юридически услуги от неговите бланки, "AirBnB хотели за адвокати", "кафета за писане на статии" и други, меко казано странни "бизнес модели", които се вихрят в тези два "абсолютно законни"(дали?) "юридически" сайта! 

 

Oпределено таим надежда компетентните институции и съдебни органи в България най-накрая да забележат, че два незаконни сайта реализират огромни печалби от предоставянето на "юридически услуги" онлайн, което не само уврежда цялата адвокатска гилдия в България, чиято професия е регламентирана по закон, но най-вече българските граждани, които вярват, че чрез тези незаконни платформи получават "качествена" и "евтина" юридическа услуга. В момента, в който се окаже, че това не е така - "виновни няма" и потребителят на юридически услуги остава париран от бездействието на институциите!

 

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 35, ал. 1 от ЗЗК (имитация) от страна на „Агро Фуудс България“ ЕООД и „Балкам Груп“ ЕООД. Комисията наложи имуществени санкции на „Агро Фуудс България“ ЕООД в размер на 40 000 лв. и на „Балкам Груп“ ЕООД в размер на 2 574  060 лв. (6 % от общия оборот на дружеството за финансовата 2017 г.) 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

Европейският парламент прие промените, свързани с авторското право в интернет. С приетия документ се отбелязва отговорността на платформите за качваното съдържание от потребители, предаде БТА.

Връзките към новинарски статии, придружени от "отделни думи или много кратки извлечения", могат да бъдат споделяни свободно, решиха евродепутатите. Журналистите трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, което постъпва в новинарските издателства. Творците и издателите на новини ще имат правото да се договарят с интернет дружествата, се посочва в приетия текст.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Адвокат Атанас Костов, като автор на книгите "Интелектуалната собственост в Интернет", "Опозиция на търговските марки" и "Търговските марки и авторските права в интернет пространството",  бе включен в библиографския списък на автори от доктрината, които ползва Съда на Европейския съюз(от фр. BIBLIOGRAPHIE COURANTE). Българските автори, участващи в този списък са общо 30-ет.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

 

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция от 105 630 лева (3% от нетните приходи от продажби за предходната финансова година) на "ЗММ-Асеновград" ООД, гр. Асеновград за имитация на марка. 

След съпоставяне на използваните в дейността на "Завод за шлифовъчни машини" АД и "ЗММ-Асеновград" ООД означения, комисията намира, че приликите са достатъчни да създадат възможност за заблуда на потребителите, свързани с производителя на продукта.

logo-footer_new.png
Пловдив
ул. Цоко Каблешков 10, ет.2
+359888915215
office@kostovpartners.com
© 2019 Kostovpartners.com. Всички права запазени. Уеб дизайн CreateDesigns